Üdvözöljük weboldalunkon! Bármi kérdés esetén állunk rendelkezésére! Szép napot kívánunk!

Kérdése van? Hívjon minket! [+36 30 737 4540]

Blog

Whiteboard vagy Flipchart?

Evelin
2023.10.25 12:46
Whiteboard vagy Flipchart?

Whiteboard vagy Flipchart?

Nem tudja eldönteni, hogy az előadásához, prezentációjához milyen eszközt szeretne használni? Cikkünkben fényt derítünk a whiteboard és a flipchart közötti különbségre, felhasználási módszereikre, valamint arra, hogy milyen alkalmazási területekre ajánljuk!

A megbeszélések és prezentációk során számos eszköz áll a rendelkezésünkre, hogy segítsünk átadni az információkat ügyfeleink, partnereink vagy a hallgatók, előadáson részt vevők számára, így segítve az interakciót. Több ilyen eszköz is a rendelkezésünkre áll, ami ilyenkor segítséget nyújt: whiteboard és a flipchart. Mindkét eszköznek megvannak a saját előnyei és egyedi jellemzői, amelyekkel hatékonyan használhatjuk őket különböző felhasználási környezetben.

Mi a különbség a whiteboard és a flipchart között?

A flipchart esetében legyakrabban lábon álló eszköz, amelynek a tetejére papírlapokat tehetünk, akár többet is, így szabad kézzel könnyedén tudunk írni vagy rajzolni rá. A whiteboard ezzel ellentétben egy sima felület, amely általában fehér vagy átlátszó, de tábla marker-rel, vagyis speciális filctollal rajzolhatunk rá, amelyet könnyedén le lehet törölni, továbbá legtöbb esetben mágnesezhető is a felülete, így mágnes segítségével akár feljegyzéseket is elhelyezhetünk a táblán. Míg a flipchart lapjait cserélni kell, addig a whiteboard felülete újra és újra letörölhető, írható.

Természetesen mindezek mellett kombinált whiteboard és flipchart is található, érdemes minden esetben alaposan végiggondolni, hogy mire lenne szükség.

Mind a whiteboard, mind a flipchart rendkívül hasznos eszköz a megbeszélések során. Legnagyobb előnyük, hogy mindkettő interaktív eszköz, amely lehetővé teszi az információk közvetlen megjelenítését és feljegyzését a résztvevők számára. Könnyen lehet rájuk írni és bármikor módosíthatók a tartalmak az előadás előrehaladtával.

Döntésünknél érdemes figyelembe venni az adott helyzetet, a résztvevők igényeit és a kívánt eredményt. Az interaktív és informatív megbeszélések, prezentációk, előadások elengedhetetlen részét képezik ezek a hatékony eszközök.

Hol használjuk őket?

A whiteboard és a flipchart alkalmazási területei kissé eltérőek lehetnek, és attól függnek, hogy milyen célt szeretnénk elérni, valamint azt milyen környezetben?

Flipchart:

  • Interaktív workshopok és tréningek: Ideális eszköz a flipchart egy interaktív csoportmunka, gondolatmegosztás vagy tréningek során. A lapozható oldalak lehetővé teszik a folyamatos változtatást és a gondolatok nyomon követését.
  • Kiscsoportos megbeszélések: Amennyiben kiscsoportos megbeszélést, meetinget tartunk, ahol azonnali visszajelzésre, közös ötletelésre, munkára van szükség, kiváló választás a flipchart, hiszen lehetőséget ad a résztvevőknek a közvetlen gondolat átadására, megjelenítésére.
  • Prezentációk: Flipchart használatán érdemes elgondolkodni prezentációk alkalmával is, amikor dinamikusabb, kézzel rajzolt elemek vagy vázlatok kialakítása a fontos, amivel szemléltetni lehet az információkat.

Whiteboard:

  • Konferenciatermek és tantermek: Gyakran megtalálható a whiteboard osztálytermekben, konferenciatermekben, egyetemeken és egyéb oktatási intézményekben. A könnyen törölhető felület lehetőséget ad arra, hogy diagramokat, jegyzeteket, grafikonokat ábrázoljanak nagyobb területen.
  • Üzleti prezentációk: Amennyiben interaktív és dinamikus prezentációt szeretnénk létrehozni, a whiteboard lehetőséget nyújt, hogy akár a célkitűzésekhez szükséges diagramok, folyamatábrák vagy termékstratégiák rajzolásakor - akár módosítható változatokat készítsünk.
  • Projekttervezés és feladatok nyomon követése: A whiteboard nagyszerű eszköz a projektek tervezéséhez, valamint a feladatok nyomon követéséhez. Amellett, hogy vizuálisan is megjeleníthetjük a kitűzött célokat, határidőket, nyomon követhető az előrehaladás is.

Fontos megjegyezni, hogy a flipchart és whiteboard használata nem zárja ki egymást, gyakran kombinálhatók vagy egyszerre is használhatók. Esetünkben többféle kialakítású whiteboardot, flipchartot tudunk ajánlani ügyfeleink számára. Keressenek bennünket elérhetőségeink egyikén, hogy segítsünk a választásban!

Szeretnék megtekinteni széles választékunkat? Keressenek bennünket bizalommal elérhetőségeink egyikén, vagy írjanak üzenetet chat funkción!

Telefonon:

Gábos Árpád:  +36 30 737 4540

 

Tekintsék meg ízelítőnket elfekvő készletünkből! Válogassanak kedvükre a különböző whiteboard-ok és flipchart-ok közül: